Het weer voor komende week

Het weer voor komende week

Het is bewolkt en het regent een tijd. Het wordt 10 graden. Gedurende de dag gaat het steeds harder waaien. Vanavond komt het aan zee mogelijk tot stormkracht. Er trekken felle buien over met kans op (zeer) zware windstoten. Vannacht is het op een enkele bui na droog met opklaringen en minima van 3-6 graden. Morgen regent het eerst. Rond de middag kan het aan zee mogelijk opnieuw een tijd tot stormkracht komen als storm Franklin over de Noordzee trekt. Vanaf dinsdag wordt het rustiger met meer ruimte voor de zon.

Vanmiddag is het regenachtig en het gaat steeds harder waaien. Het is erg zacht met maximumtemperaturen rond 10 graden, maar door de stevige wind en de regen valt de gevoelstemperatuur flink lager uit. Vanuit het zuidwesten zwelt de wind gedurende de middag verder aan. Op steeds meer plaatsen langs de westkust waait het stormachtig, 8 Bft, met zware windstoten tot 100 km/uur. In de Randstad en elders in de westelijke helft van het land waait het krachtig tot hard, windkracht 6 of 7. Ook dieper landinwaarts is de (vrij) krachtige wind goed merkbaar.

Vanavond kunnen we de meeste wind verwachten. Een smalle strook met een felle buien trekt over het land. Tijdens deze buien haalt de wind nog eens extra uit en kan het hagelen. Het is zeer onstuimig met pal een zee en rond het IJsselmeer mogelijk een tijd stormkracht, windkracht 9. Elders in de kustprovincies in het westen en noorden komt een dikke windkracht 8 te staan. Er zijn zeer zware windstoten met uitschieters tussen 100 en 120 km/uur mogelijk. De felle buien zorgen ook dieper landinwaarts voor harde windvlagen tussen 80 en 100 km/uur. Tijdens het tweede deel van de avond verplaatsen de buien zich in oostelijke richting. De wind draait van zuidwest naar west, maar neemt maar mondjesmaat in kracht af.

Vannacht speelt de wind nog altijd een hoofdrol. Aan zee en in het Waddengebied waait een stormachtige westenwind. Rond het IJsselmeer waait het hard of stormachtig en dieper landinwaarts komt de windkracht niet of nauwelijks onder 5 Beaufort uit. Eerst vallen verspreid over het land nog enkele buien met kans op hagel, onweer of een flats natte sneeuw.

Later in de nacht ligt het zwaartepunt van de buien boven de oostelijke helft van het land. Met het afnemen van de buiigheid klaart het vaker op en de temperatuur daalt op de koudste plaatsen in het binnenland naar 3 graden. In het westen en zuidwesten koelt het door de doorstaande wind niet verder af dan 5 of 6 graden.

Morgenochtend krijgen we opnieuw met een regengebied te maken. Van rust in de atmosfeer is ook zeker nog geen sprake, want storm Franklin trekt ten noorden van ons land over de Noordzee. De zuidwesten- tot westenwind bereikt pal aan zee mogelijk opnieuw stormkracht 9 met kans op zware tot zeer zware windstoten van 90 tot 110 km/uur. Ook dieper landinwaarts is het oppassen geblazen voor de stevige wind. Het waait krachtig tot hard met windvlagen van 75 tot 90 km/uur.

Morgenmiddag draait de wind van west naar noordwest en de regen trekt weg naar België en Duitsland. De regenjas moet je nog even bij de hand houden, want gedurende de middag volgen enkele buien. Tijdens droge perioden weet de zon ook vaker door te breken. Geleidelijk gaat het wel minder hard waaien. De noordwestenwind wordt hard in de kustgebieden en boven land (vrij) krachtig. De maximumtemperatuur komt tussen 6 en 8 graden uit.

Morgenavond is het op een laatste bui na droog en klaart het breed op. Het gaat geleidelijk minder hard waaien, maar door de noordwestelijke windrichting krijgen we wel met koudere lucht te maken. Tijdens de nacht naar dinsdag koelt het af naar 3 tot 6 graden.

Dinsdag begint de dag droog met af en toe nog zonnige momenten. Vanuit het westen wordt de bewolking dikker en tijdens de middag gaat het regenen. De westenwind is iets in kracht afgenomen in vergelijking met de voorgaande dagen. Op de meeste plaatsen waait het vrij krachtig, windkracht 5. In de kustgebieden is het dan tijdelijk wel vrij onstuimig. Het blijft vrij zacht met maximumtemperaturen tussen 8 en lokaal 11 graden.

Lees meer op www.weeronline.nl

admin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *