Gemeenteraadsverkiezingen 16 maart 2022

Gemeenteraadsverkiezingen 16 maart 2022

De verkiezing van de leden van de gemeenteraad van Westland vindt plaats op woensdag 16 maart 2022. Een beperkt aantal stembureaus, één in elke dorpskern, is vervroegd geopend op maandag 14 en dinsdag 15 maart. Op deze dagen is het voor iedereen mogelijk om zijn of haar stem uit te brengen.

U mag stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen als u:

  • op 16 maart 2022 (dag van de verkiezing) 18 jaar of ouder bent
  • op 31 januari 2022 (dag van de kandidaatstelling) staat ingeschreven binnen gemeente Westland
  • de Nederlandse nationaliteit heeft, of de nationaliteit van een EU land, of een andere nationaliteit én minimaal 5 jaar legaal verblijft in Nederland

Stempas

Uiterlijk 2 maart ontvangt u uw stempas per post. De stempas is gestuurd naar het adres waar u op 31 januari 2022 (de dag van de kandidaatstelling) staat ingeschreven. Bent u uw stempas kwijt, is deze beschadigd of heeft u deze niet ontvangen? Dan kunt u persoonlijk of digitaal een nieuwe aanvragen. Dit kan tot vrijdag 11 maart 2022, 17.00 uur.

  • Persoonlijk aanvragen aan de balie in het gemeentehuis, Verdilaan 7 in Naaldwijk. Neem wel uw identiteitsdocument mee. Uw vervangende stempas wordt na uw aanvraag thuisbezorgd.
  • Online een vervangende stempas aanvragen, hiervoor heeft u uw DigiD nodig.
  • Let op! Als u een nieuwe stempas aanvraagt, kunt niet meer stemmen met uw oude stempas.

Op 16 maart zijn er 63 stembureaus geopend. Voor een stembureau bij u in de buurt, kijk op: www.waarismijnstemlokaal.nl. In iedere dorpskern is ook een stembureau geopend op 14 en 15 maart om vervroegd te kunnen stemmen. De stembureaus zijn geopend van 7.30 tot 21.00 uur.

Een overzicht van de stembureaus staat ook op de achterzijde van de bijsluiter bij uw stempas en op de achterzijde van de kandidatenlijst, die huis-aan-huis verspreid wordt.

Stemmal en soundbox

Voor mensen met een visuele beperking biedt de gemeente Westland de mogelijkheid om, met behulp van een stemmal en een soundbox, volledig zelfstandig hun stem uit te brengen. Ook voor personen met dyslexie, bij laaggeletterdheid of bijvoorbeeld een slechte handfunctie kan de stemmal uitkomst bieden. De stemmal staat op 14, 15 en 16 maart in het stembureau in het gemeentehuis in Naaldwijk, Verdilaan 7.

Onder voorbehoud van haalbaarheid biedt de Plusbus op verkiezingsdagen de mogelijkheid om per Rolbus (voor rolstoelgebruiker) of per Plusbus naar het stembureau vervoerd te worden.

Als u van deze gratis service gebruik wilt maken kunt u tot en met uiterlijk 9 maart 2022 een e-mail sturen naar: verkiezingen@gemeentewestland.nl.

Graag in deze mail de volgende gegevens vermelden:

Rolbus of Plusbus

Welke dag u wilt gaan stemmen

Uw adresgegevens en uw telefoonnummer

Er wordt dan contact met uw opgenomen over de mogelijkheden en het maken van een afspraak.

Kandidatenlijst

Uiterlijk 14 maart 2022 ontvangt u de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van Westland. De kandidatenlijst vindt u ook op www.gemeentewestland.nl/verkiezingen

Verkiezingsdebat

Op donderdag 10 maart 2022 is er het Groot Westlands Verkiezingsdebat. Het debat is live te volgen op de WOS, aanvang 20.00 uur.

Alle informatie over de gemeenteraadsverkiezingen 2022 kunt u terugvinden op www.gemeentewestland.nl/verkiezingen.

15022022 – honselersdijk, poeldijk, verkiezingsborden gemeenteraadsverkiezingen Gemeente Westland © Thierry Schut iov: E vd Voort

admin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *