Het verhaal van Oorlogsheld George Maduro komt tot leven

Het verhaal van Oorlogsheld George Maduro komt tot leven

Den Haag, 24 augustus 2022 – Van 1 t/m 7 september komt de geschiedenis van George Maduro, de naamgever van Madurodam, opnieuw tot leven in het nieuwe Haagse theater Amare. In de meeslepende community opera Maduro met meer dan honderd zangers van jong tot oud en de musici van het Residentie Orkest vertolken Alexander de Jong, Doris Baaten en Marlies Ruijgrok de hoofdrollen. 

In de nieuwe muziektheaterproductie Maduro wordt het verhaal van de jonge onbaatzuchtige oorlogs-en verzetsheld George Maduro, zijn ongelukkige liefde, zijn heldendom en zijn tragische dood, verweven met het verhaal over het ontstaan van Madurodam, het vrolijkste oorlogsmonument van de wereld, waarmee we hem nog altijd herdenken.

Madurodam is blij met het initiatief, aldus Sander Gielen, Algemeen Directeur van het themapark: “Deze productie van Amare versterkt de missie van Madurodam, dat sinds 1952 de status van oorlogsmonument heeft. Vanuit die rol verbinden wij verleden en heden en maken we thema’s als het belang van herdenken en leven in vrijheid op een eigentijdse manier toegankelijk, met name voor kinderen. Dat in deze nieuwe community opera drie kindercasts spelen is uiteraard extra bijzonder. Door het verhaal van George Maduro op deze manier te vertolken, blijft de herinnering aan hem én bovenal zijn verhaal levendig. Dat de opera Maduro uitkomt in het 70 – bestaansjaar van Madurodam is natuurlijk een cadeautje”. 

Ook het Madurodam Kinderfonds is mede-sponsor van deze unieke opera, die volgens fondsmanager Elke Botje naadloos aansluit bij de missie van het Madurodam Kinderfonds. “Ons doel is om kinderen te inspireren en te stimuleren om contact te maken met anderen, om zo de samenleving een beetje mooier te maken. Dat vraagt om een zekere mate van zelfvertrouwen en moed, en precies dat zijn persoonlijke eigenschappen die George maakten tot de man die hij was”, aldus Botje. “Daar komt nog bij dat ook kinderen een rol vervullen in deze opera, wat drempelverlagend werkt voor kinderen vanaf 12 jaar die deze opera ook zouden willen bezoeken. Op deze manier hopen we een nieuwe generatie te inspireren om in de voetsporen van George te treden.”

Levende herinnering aan George Maduro 
De voorstelling Maduro focust op de tragische liefdesgeschiedenis van George Maduro en Hedda de Haseth Möller, die door oorlog en geloofskwesties van elkaar gescheiden worden. Ook passeren belangrijkste highlights in het leven van George Maduro de revue, zoals zijn manmoedige optreden in de eerste dagen van de bezetting en zijn uiteindelijke dood in concentratiekamp Dachau. 

Na de oorlog vat Bep Boon van der Starp het plan op om een miniatuurstad te bouwen met beroemde, Nederlandse gebouwen, wat een naoorlogs symbool voor hoop en vrolijkheid wordt. Van het de opbrengst wil zij studenten die aan tbc lijden en opgenomen zijn in het sanatorium in Laren te ondersteunen. Bep kent de ouders van George Maduro, een rijke Joods Sefardische familie uit Curaçao die hun enige zoon verloren zijn en een levende herinnering aan hem willen; het plan is gesmeed. De ouders schenken het startkapitaal en mogen daarmee de naam geven aan de miniatuurstad: het wordt Madurodam. 

Maduro is een productie van Amare en het Residentie Orkest i.s.m. Kwekers in de kunst, De Dutch Don’t Dance Division en Rabarber. Operaregisseur Jeroen Lopes Cardozo tekent voor de regie, tekstschrijver is Pieter van der Waterbeemd en componist Bob Zimmerman schrijft de muziek voor Maduro.

admin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *