Noodklok burgemeester Westland op Dag van de Tuinbouw

Noodklok burgemeester Westland op Dag van de Tuinbouw

Vandaag luid ik de noodklok op de Dag van de Tuinbouw. Door de energiecrisis dreigen veel glastuinbouwbedrijven definitief te stoppen (40%). Zonder de kas is er ook geen keten meer. Geen keten, geen voedsel of bloemen: van toeleveranciers tot vervoerders. Hierdoor raken duizenden gezinnen hun werk kwijt. We zien al dat de eerste grote bedrijven zijn omgevallen (Bron: https://www.gfactueel.nl/telers-geven-hun-onzekerheid-door-aan-plantenkwekers/).

 

Als gemeente Westland hebben we het voortouw genomen om namens de meeste tuinbouwgemeenten minister Jetten aan te schrijven. Minister Jetten is immers verantwoordelijk voor het energiebeleid. Tot op heden hebben wij geen inhoudelijke reactie ontvangen van de minister. Dat is voor ons moeilijk te verhapstukken.

 

Het water staat het gehele glastuinbouwcluster aan de lippen. De sector is goed voor een jaarlijkse omzet van zo’n 20-25 miljard euro. Als er niet snel daadkrachtig wordt opgetreden, zal er een onmetelijk groot probleem zijn voor de gehele keten, wat niet meer te herstellen is vanwege concurrentie met andere landen in de wereld. De |Nederlandse economie is gebaat bij een sterke glastuinbouw. We hebben nu een toppositie, maar dat dreigt dus verloren te gaan door uitblijven van daadkrachtig optreden van het kabinet.

 

Langs deze weg vraag ik aandacht voor de grote problemen die dreigen voor het gehele glastuinbouwcluster. De impact op onze tuinbouwgemeenten is echt enorm. Wij zouden graag zien dat onze minister van landbouw, ook de minister van Tuinbouw is. 

 

Uiteraard hebben wij ook oplossingsrichtingen. Het glastuinbouwcluster heeft zo snel mogelijk stabiliteit en perspectief nodig. De sector moet de crisis voorbij kunnen komen en daarom willen we dat het kabinet nu investeert in een investeringsfonds. Hierdoor kunnen we versneld verduurzamen en met de innovaties die we daarvoor gebruiken helpen we Nederland in de energietransitie. Zo waarborgen we de toppositie als duurzaamheidspionier en voedselvoorziener én dragen we bij aan een nieuw verdienvermogen van onze glastuinbouw.

 

Graag lichten wij dit nader toe.

 

Hoogachtend,

 

Bouke Arends

Burgemeester gemeente Westland

admin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *