Persalarmering stopt per 1 april: ‘Je weet als burger straks van niks’

Persalarmering stopt per 1 april: ‘Je weet als burger straks van niks’

Het plan van minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) om de pers niet meer automatisch in te lichten bij incidenten gaat ten koste van de persvrijheid. “Je weet als burger straks van niks als er in jouw buurt bijvoorbeeld een gaswolk hangt.”

De minister wil stoppen met het automatisch inlichten van de pers omdat bij die alarmering ook privégegevens kunnen worden meegestuurd, zoals het adres waar een ambulance naartoe rijdt.

Dus ook wanneer een Lifeliner ergens na toe gaat zullen zij alleen nog maar melden welke woonplaats ze gaan. Hoe de brandweer de meldingen gaan weergeven is nog niet duidelijk maar de kans zit er in dat ook zij alleen maar de woonplaats zullen melden.

Het stopzetten van de automatische persalarmering én het versleutelen van de P2000-communicatie maken het moeilijk of zelfs onmogelijk voor journalisten om tijdig en adequaat verslag te doen van kleinere incidenten tot ernstige incidenten met een landelijke of zelfs internationale nieuwswaarde.

Dit heeft verstrekkende gevolgen voor de journalistieke beroepsgroep: freelance persfotografen, videojournalisten en schrijvende journalisten kunnen hun onafhankelijke verslaggevende en controlerende rol niet langer vervullen en lopen bovendien een substantieel deel van hun inkomsten mis aangezien zij niet meer in staat zijn om tijdig en adequaat verslag te doen van incidenten zo meldt het NVJ (Nederlandse Vereniging van Journalisten.

Er zijn volop besprekingen bezig tussen de NVJ en de Minister voor een alternatief. Waarschijnlijk komen wordt er een systeem opgezet voor alleen Journalisten en fotografen welke in het bezit zijn van een Politie Perskaart en hier kom je pas voor in aanmerking als je bruto meer dan 18.000 euro verdient als (Foto) Journalist.

admin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *